onsdag 28 september 2011

En internationell innovationsstrategi för Skåne

I en tid med stora globala utmaningar, stora demografiska förändringar och ökad global konkurrens är hög kunskap och stark innovationskraft avgörande faktorer för Europas internationella konkurrenskraft och vår levnadsmiljö. Skåne har därför tagit fram en ”Internationell innovationsstrategi för Skåne” som Forsknings- och Innovationsrådet (FIRS) samt Soundingboard Innovation i Skåne (SIS) har ställt sig bakom.

Innovationsstrategin utgör även ett strategiskt underlag till den nationella innovationsstrategin vilken regeringen avser besluta om 2012. Den är också ett av de gemensamma underlagen till en kommande forsknings- och innovationsproposition och den OECD-studie som genomförs i Skåne 2011-2012.

Ladda hem strategin
* På svenska
* På engelska

tisdag 27 september 2011

Mod, Skoj och Äktenskap i innovationens namn

Jonas Klevhag, moderator under Innovationsdagen

Att hitta sin idéfrände var temat för Skånes innovationsdag. Cirka 220 personer, däribland Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande, Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad, Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet och Eva Engquist, vicerektor vid Malmö högskola, hade sökt sig till industrilokalerna vid gamla Saltimporten i Malmö hamn för att mingla, vimla och lyssna till tankar och åsikter om en internationell innovationsstrategi för Skåne.

Region Skånes Avdelning för Innovation och Apokalyps Labotek stod för inramningen. Ett 20-tal personer höll korta anföranden kring innovationer under moderator Jonas Klevhags ledning. Cirkus Cirkör bjöd på konster i den högre skolan. Andra inslag under kvällen; Granny's dancing on the table från Ozma Speldesign, Mobil djunge av Cindy Lee och Ljusgraffiti i Do-Fi:s regi.

Men störst under kvällen var ändå kärleken. Till innovation, nya tankar och bra idéer. Och till alla som var där.

* Via denna länk hittar du mingel, vimmel och äktenskapsbilder från kvällen
* Ladda hem Tankar om en "Internationell innovationsstrategi för Skåne" (pdf)

onsdag 21 september 2011

Ny film visar upp Skåne som innovativ region

23 000 nya jobb, 18 miljarder i investeringar och ett nytt landmärke som blir större än Colosseum i Rom. Det är några av de uppskattade effekter som forskningsanläggningarna ESS och Max IV kommer att medföra. Via en ny 3D-animerad film kan du titta in till anläggningarna redan idag.

Max IV, som redan har börjat byggas i norra Lund handlar idag varor för en miljon kronor om dagen - och kommer att fortsätta göra det i fem års tid. ESS står på tur att sätta spaden i jorden. Ideon Gateway, Ideon Medicon Village och Lunds science city är andra, stora projekt som kommer att göra Skåne till Europas mest innovativa region 2020.

Detaljerade 3D-animeringar låter dig redan nu komma på besök hos Max IV och ESS. Följ med ut i experimentstationerna och in i materiens allra minsta byggstenar.

Länk till film på youtube

måndag 12 september 2011

Välkommen den 23 september

Välkommen att anmäla dig om du inte redan gjort det till Stora innovationseftermiddagen,

När: 23 september
Var: Saltimporten/Grimsbygatan 24 i Malmö
Tid: 16.00 - tills vi är färdiga på kvällen.
Varför: Du är viktig i arbetet att göra Skåne till Europas mest innovativa region 2020. Vi bjuder på mingel och plats för samtal om framtida utmaningar, Speakers Corner där åsikter och tankar om internationell position och förutsättningsskapande för innovation lyfts.

Till detta delar vi matupplevelse, Mobile Jungle med Cindy Lee och musik av Karin Wiedenholm. På plats har vi en DJ som heter Andreas Kursson och mycket mer. Ett antal företag och verksamheter visar också upp några av sina senaste innovationer. Cirkus Cirkör berättar och inspirerar, vi avslutar i eldhav!

Dessutom släpper vi populärversionen av en internationell innovationsstrategi för Skåne, du träffar våra vänner från nationella myndigheter och departement som vill se och delta i vad som händer regionalt på innovationsområdet.

Evenemanget är en del av arbetet med en nationell och en regional innovationsstrategi. Vill du delta i framtida nätverk för att skapa en stärkt innovationskraft, anmäl dig via länken!

Antalet platser är begränsat, så det är först till kvarn som gäller.

Anmälningslänk: Skane.se/innovation/23september

Välkommen!

Pia Kinhult
Ordf Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne
Ordf Regionstyrelsen Region Skåne

Per Eriksson
Vice ordf Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne
Rektor Lunds universitet

Pontus Lindberg
Ordf Soundingboard
Ordf Regionala tillväxtnämnden