fredag 11 februari 2011

Hur blir Skåne innovationsrik(are)?

Den regionala innovationskraften är svår att mäta. Det gör att det är svårt att säga huruvida Skåne är en mer innovativ region än andra regioner. Vad gäller internationella mätningar, t ex European Innovation Scoreboard Index, så ligger Sverige högt på listorna, med Stockholm och Skåne i topp, vad gäller förmåga att satsa på kunskapsuppbyggnad för innovation.

Men trots stora investeringar i forskning och utveckling är Sverige generellt sett dåligt på att få lönsamma innovationer i jämförelse med övriga länder.

Förutsättningarna för att skapa innovation är dock goda i regionen. Här finns ett antal starka forsknings- och utbildningsaktörer såsom Lunds Universitet, Malmö Högskola, Högskolan i Kristianstad och Sveriges Lantbruks Universitet i Alnarp, ett diversifierat näringsliv där områden som livsmedel, life science och ICT utgör styrkeområden, och slutligen politiker som driver innovationsfrågorna aktivt i regionen. Entreprenörsandan är god men kan stärkas ytterligare.

Tillväxten i regionen de senaste åren har gett bra förutsättningar för företagande och investeringar och det finns ett väl utvecklat innovationsklimat och en innovationsstödstruktur bestående av en mängd aktörer som har till uppdrag att stärka allt från idéutveckling till tillväxt av företag. Det finns också en stor, om än fortfarande till stora delar outnyttjad potential, i samarbetet mellan aktörerna i Öresundsregionen.

Ett omfattande förstudiearbete har därför inletts för att staka ut vägen för ett långsiktigt arbete med att utveckla det regionala innovationssystemet och stärka innovationskraften i Skåne. Funktionsanalysen, som ni hittar här, är en del av en självvärdering för att få en tydligare bild av dagens innovationssystem samt vilka behov det finns av utveckling.

I detta arbte har även en nulägesanalys och en handlingsplan sammanställts (som ni kan ladda hem nedan).

Utifrån detta samlade underlag har en internationell granskning (Peer Review) genomförts. Denna Peer Review kommer att finnas som separat blogginlägg.

Ladda hem
*
Skånsk innovationskraft – handlingsplan för ett mer innovativt Skåne
*
Skånes Innovationskraft – en nulägesanalys

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar