tisdag 22 mars 2011

Skånes vision: Europas mest innovativa region

Följande klipp är något år gammalt men kan ändå ge en liten inblick i hur Skåne tänker kring visionen om ”Europas mest innovativa region”. För att texten ska bli lättare att läsa ligger den som vanlig brödtext nedan. Man kan givetvis också plocka fram förstoringsglaset om man hellre vill läsa artikeln i original genom att klicka på bilden :-)

”Sverige ligger i topp när det gäller investeringar i forskning och utveckling men är sämre än jämförbara länder när det gäller lönsamma innovationer. Samtidigt ställer en alltmer globaliserad ekonomi krav på de aktörer som arbetar med innovationsutveckling.

- Det har blivit lättare att förlägga produktion till lågkostnadsländer, säger Carin Daal, näringslivsutvecklare på Region Skåne. För Sveriges och Skånes del betyder det att vår långsiktiga konkurrenskraft måste bygga på kunskapsutveckling som leder till produkter och tjänster med högt kunskapsinnehåll.

I Skåne finns goda förutsättningar för innovationsutveckling med starka kunskapsbyggare som Lunds universitet, Malmö högskola, Högskolan i Kristianstad och Sveriges Lantbruksuniversitet. Därtill finns ett diversifierat näringsliv med styrkeområden som livsmedel, life science och informations- och kommunikationsteknologi och slutligen politiker som driver innovationsfrågorna aktivt i regionen.

Entreprenörsandan är god, tillväxten i regionen de senaste åren har gett bra förutsättningar för företagande och investeringar. Det finns ett väl utvecklat innovationsklimat och en innovationsstödstruktur bestående av kraftfulla aktörer som har till uppdrag att stärka allt från idéutveckling till tillväxt av företag. Men konkurrensen är hård och utmaningen är att skapa en framgångsrik tillväxtutveckling i regionen genom att ständigt anpassa innovationssystemet så att nya idéer och utvecklingsområden kan fångas upp.

- Vi som arbetar med innovationsfrågor är alltmer eniga om att konkurrensfördelar i det moderna kunskapssamhället inte är givna av naturen utan kan påverkas, säger Carin daal. Det innebär att en medveten och framgångsrik innovationspolitik kan stärka en regions konkurrenskraft.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar