måndag 9 maj 2011

Kommentarer från bordet på WS1




Det är viktigt att det finns en strategi och en infrastruktur (tex en rekryteringsstrategi för att attrahera de rätta kompetenserna långsiktigt).

Forskningsanläggningarna som etaberar sig i Skåne bör användas som en katalysator och attraktionskraft för nya företag och kompetenser.

Skåne har en stor tillgång i sin attraktionskraft i form av en mycket god levnadsmiljö/standard och Skåne borde vara mycket bättre på att kommunicera ut detta - en av de stora möjligheterna till att attrahera nationell och internationell kompetens och doers!

Det intressanta med innovation är att det ofta kommer ur skeenden och möten som sällan väntas, så denna satsning är

Småskaligheten (den lilla hunden som vi är) kan användas som en av våra styrkor.

Vi som svenskar och Skåningar har en styrka i vår förmåga att fatta beslut fort. Vi är mer anpassningsbara och snabbfotade. Beslutsfattande och att se till att saker händer är viktigt.

Issuedriven innovation visar att det, internationellt och nationellt finns områden som är extra intressanta att titta närmre på: Åldrande befolkning, Energieffektivisering och Hållbar stadsutveckling kopplat till Urbanisering.

Skåne borde ha en kommunikationsprofil och visa upp sina styrkor med följande: "Snabbfotad och beslutsfattande struktur samt en mycket attraktiv miljö att vara etablerad i (levnadsstandard och företagarklimat) "

En trovärdighet nationellt och internationellt visas upp med bra och goda cases.

En nyckelfaktor (men en svår sådan) är att få med näringslivet och att komma ifrån att universitet och kommun sitter med goda intentioner.

Det borde handla om att titta på ur stödsystemet ska se ut för att kunna stödja på rätt sätt - även för att satsa på mindre satsningar och satsningar som ligger utanför ramarna för "fokus". Slopa tematiskt tänk (i det mindre perspektivet) och satsa på att hitta goda idéer (och de som kan vara drivande av dessa) oavsett om de platsar i en tematisk satsning eller ej.

Innovatörerna finns - hur ska regionen kunna bistå dem med att realisera deras idéer?

Inspiration från Cirkus Cirkör:
- Våga vara annorlunda (kan regionen tillåtas att våga satsa på det oväntade?)!
- En innovationspolicy är att uppmana alla invånare att strunta i alla myndighetsregleringar (det skulle skapa nya möjligheter).

OBS - detta är en hastigt sammanfattning av diskussionerna som är mer eller mindre korrekt återgivet i korta kommentarer :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar