måndag 9 maj 2011

Vilka utmaningar finns?

Vilka områden kvarstår där vi behöver flytta fram positionerna?
Har vi innovationsområden?

Innovationsområden är intressant eftersom det är ganska breda områden som kan innefatta mycket, både företag och kunskap i en bra blandning. Ex. som personlig hälsa och hållbara städer omfattar mycket.
Kring dessa kan vi även skapa bra testbäddar och vara utvecklingsorienterade.
Man kan koppla samman inom dessa områden.


Många idéer vi har i Skåne handlar om vård och hälsa, vi har många tankar och kunskap kring hälsa. Här utvecklas även nya affärssystem som kan vara intressant, hälsoval och vi har fler målgrupper med högre krav vilket kan driva utvecklningen.


Teknik + Kunskap

Utbildning skulle kunna vara ett innovationsområde om vi kan tänka nytt, vi har ex. appar för undervisning och när utbildning kopplas till ny teknik så har vi ett spännande innovationsområde och industri. Även inom spel har vi bra kunskap och förutsättningar.

Utbildningssystemet behöver hänga med kring att använda IT inom olika yrkesgrupper, där man traditionellt inte använder senaste tekniken och här är hälsa ett bra exempel.


Kriser har öppnat upp för innovation, när det frigörs folk och omsättning sker inom näringslivet det är då vi kan skapa nya innovationer. Omställning är ett medel för innovation.

Ex. på kriser har varit klimat, telecom etc.


Mobilhälsa kommer starkt med många nya initiativ inom området. Hälsa är ett bredare perspektiv som kommer att stärkas mer framåt.


Teknopol har träffat på många intressanta företag som har produkter och ambitionerna att bli starka inom hälsa.


Vi har goda förutsättningar inom hälsa, vi har möjligheter.


"Affärsmodellen" är konstig inom hälso-sjukvård i Sverige. Vi behöver se över strukturerna inom offentlig sektor för nya modeller att arbeta med hälsa och preventivt arbete.

Belöning för färre patienter och preventivt arbete och bra kvalitativa insatser för patienten, framför länge hanteringsprocesser.


Gruppen stämmer in på innovationsområdena som föreslås, Hållbara städer och Personlig hälsa, detta kan inkludera sociala och ekonomiska aspekter.


Tillståndsprocesser, är en annan fråga som behöver arbetas vidare med nationellt för att underlätta för verksamheter vilket i förlängningen leder till innovation.


Belöningssystem i rätt riktning krävs för att skapa incitament.


Vi har alla målsättningar för ex. miljö, där hållbara städer kan vara ett innovationsområde som svarar mot att nå målen. Malmö stad och Region Skåne har klara mål inom detta område.


Besöksnäring och attraktivitet kommer mer framåt, kanske att detta kan vara ett område framåt. T.ex. Volvo har en tävling där man internationellt köper en bild, man besöker Sverige och hämtar sin bil.


Upplevelse och besöksnäring.


Det finns drag på bra arbetskraft till spelindustrin i Malmö internationellt, och den potentialen ska vi fortsätta stärka framåt. Detta kan vara en viktig kraft i de innovationsområden som vi pekar ut. Ex. Personlig hälsa och hållbara städer.


Vi behöver "mannen på månen" - att vi kläcker en stor målsättning som vi kan gå igång på tillsammans.


Till innovationsområdena behövs metaforer för att beskriva, en tydlig mental bild för arbetet gemensamt i Skåne. Som täcker in det regionala perspektivet.


Vi har starka produkter i Skåne, vi har hög kvalitet inom jordbruket och hur kan vi sälja detta bättre, kanske kan koppla det starkare till upplevelser och att ta vara på de system vi har i Skåne. Vi behöver förpacka våra nationella och regionala styrkor bättre.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar